„Profil de iconar” - Irina Sava si Eduard Stoenică

Rubrică realizată de Claudiu Victor Gheorghiu
 
Episodul al II-lea, 1-3 august 2017: Irina Sava si Eduard Stoenică, Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”, monument istoric de la inceputul sec. al XIX-lea(1812), clasa B, situat in satul Sohodol din judetul Brasov, unde cei doi soti realizează ample lucrări de conservare-restaurare.
 
Profil de iconar: Irina Sava si Eduard Stoenică
 
Fragment din articolul publicat in ziarul Jurnalul Bucurestiului:
......am răspuns cu drag invitatiei prietenilor Irina Sava si Eduard Stoenică, o familie extrem de dedicată artei religioase si am pornit la drum spre Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”, monument istoric de la inceputul sec. al XIX-lea(1812), clasa B, situat in satul Sohodol din judetul Brasov, unde cei doi soti realizează ample lucrări de conservare-restaurare. Irina Sava si Eduard Stoenică au ca motto pentru acest santier de conservare-restaurare locutiunea in limba latină „Credendo vides”, in traducere: Crezând, vei ajunge să vezi.
In afară de o frumoasă prietenie, ne uneste si faptul că suntem colegi in AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, participăm la toate evenimentele de inaltă tinută, organizate de această importantă Filială a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Cu Dr. Irina Sava, pictor-restaurator si din 2015 presedintele Comisiei Profesionale a AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, v-ati mai intâlnit dealtfel in paginile ziarului Jurnalul Bucurestiului cu ocazia ANUALELOR de artă religioasă si restaurare organizate de AFAPRR in ultimii ani, dar mai ales in 2015, atunci când v-am relatat, intr-un amplu fotoreportaj intregit cu filmul evenimentului(dealtfel CEL MAI CITIT articol din ziarul Jurnalul Bucurestiului in 2015 , preluat si de presa locală), despre inaugurarea Palatului Brâncovenesc de la Potlogi pe 29 noiembrie 2015, după lucrări ample de restaurare. Irina Sava a coordonat echipa de restauratori.
Ca să intrăm acum direct in miezul evenimentului, Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”, pr. paroh Valentin Ionuţ Moşoiu, din Parohia Sohodol-Nou, Protopopiatul Bran-Zărneşti,a fost zidită în 1812. Este numită de săteni „biserica veche”, pentru a o deosebi de Biserica „Sfânta Treime” din acelasi sat, zidită în 1820, asadar aceasta fiind „biserica nouă”. Satul Sohodol apartine de comuna Bran, judeţul Brasov.
 
ARTICOLUL integral(are si FILM INCLUS) il puteti citi aici: https://www.jurnalul-bucurestiului.ro/profil-de-iconar-irina-sava-si-eduard-stoenica/